Четвер, 28.03.2024, 16:46
Вітаю Вас Гість | RSS



Головна » 2014 » Квітень » 27 » Власноруч вирощені овочі - найсмачніші
20:01
Власноруч вирощені овочі - найсмачніші

    Великодні свята минули, тож час повертатися до весняно-польових робіт. Цьогоріч весна пришла раніше,  картоплю більшість людей вже посадили, тож прийшов час господиням садити городину. Власноруч вирощені овочі - найсмачніші погодьтеся. Цибуля, петрушка, морква, редиска, огірки, томати, квасоля все не перечислиш, тож деякі поради нашим господиням допоможуть у цій непростій справі.  

 

 

 

 Квасоля

Це дуже цінний харчовий продукт, в якому високий зміст поживних речовин і мікроелементів. Ця культура теплолюбна і здатна нормально рости тільки при температурі 15 градусів тепла і вище. Культура погано переносить свіжі органічні добрива, тому восени вносять 3 кг компосту і переорюють. Восени, для отримання хорошого врожаю, можна внести мінеральні добрива. Найкраще садити там, де до того росли огірки, помідори, картопля чи капуста. Не можна вирощувати квасолю на тому самому місці другий рік поспіль. Садити квасолю слід в травні, в першій половині місяця, а при стабільній теплій погоді можна і в кінці квітня (краще вранці, як казали наші бабки). Для пришвидшення проростання насіння, на добу намочують його у воду кімнатної температури. Після сходів ділянку слід прополювати від бур'янів, розпушувати та поливати.

Огірки - теплолюбні культури, вони люблять тепло і не переносять заморозків, а від холодної води починають хворіти. Дуже важливо, щоб ґрунт рівномірно прогрівався мінімум до 15 градусів тепла в нічний час. Якщо ви трохи не розрахували термін посадки огірків і погода піднесла вам сюрприз у вигляді пониження температури повітря, не впадайте у відчай. Для цього накрийте грядки спеціальним покривним матеріалом або хоча б поліетиленовою плівкою. Садити огірки краще в злегка затемненому місці, огірки добре ростуть, коли потрапляєш на них сонячні промені не прямі, а розсіяні, наприклад, біля паркану з просвітами або біля дерев (тільки не в повній тіні). Перед посадкою краще замочити насіння на кілька днів. Для цього ми взяли відріз марлі, склали в 2 шари, намочили теплою водою і поклали на ганчірочку насіння на один край, а іншим краєм прикрили, щоб вони не висихали. І ще один маленький секрет, якщо зробити широку грядку і посадити насіння по бокам (близько 20 см від країв грядки) то у Вас вийде два ряди замість одного. Коли огірки підростуть, то сітку для них ставимо посередині грядки, це значно зекономить кількість сітки для огірків.  

Помідори. Розсаду помідорів висаджують у відкритий ґрунт в кінці травня, тоді, як правило, минає загроза травневих заморозків. Дуже важливо висаджувати розсаду коли ще не розквітли квіткові бутони. Інакше вони після пересадки опадуть. Перед висадженням у відкритий ґрунт розсаду загартовують виносячи ящики з розсадою на відкрите повітря. Загартовувати поступово, перший сеанс не повинен тривати довше одної години. Землю слід відповідно підготувати. У викопану лунку кладуть півсклянки попелу та курячого посліду, а також півлітра компосту. Все потрібно добре перемішати з ґрунтом. Ямки слід копати трохи більші, тоді коренева система добре розростатиметься. В ямки слід налити достатньо води, тоді розсада краще приживеться. Ділянку слід вибрати сонячну, помідори не люблять затінку. Для висадження розсади формують грядки на відстані 60-90 см один від одного (залежно від сорту). Відстань між рослинами повинна бути 40-60 см.

Капуста. Садити капусту можна як з насіння та із розсади. Але більшість городників вирощують капусту з розсади. В кінці квітня-на початку травня, розсаду висаджують у відкритий ґрунт. Це краще робити зранку або похмурі дні. Садять за схемою 60*40 чи 50*50 см, наливаючи в кожну лунку пів літра води.

Землю навколо рослин слід розрихлювати. Також потрібно регулярно поливати насадження. Для отримання щедрого врожаю не забувайте підживлювати капусту. Для цього коров'як розводять водою в пропорції 1:6, а курячий послід в пропорції 1:12. можна також удобрити попелом: 1 скл. на м². Капуста дуже позитивно реагує на підгортання. Після такого агротехнічного заходу рослина краще росте та менше хворіє.

 

 

 

Кольрабі (Каралаб) - це така капуста, яка утворює не качан, а потовщене стебло, кулястої форми. І саме його використовують в їжу для приготування страв. Вирощувати капусту кольрабі ще слід тому, що вона містить багато вітамінів (за вмістом вітаміну C наближається до лимону чи апельсину), білки та цукор. Кольрабі - м’який сечогінний засіб, а її здатність налагоджувати обмін речовин і низька калорійність роблять кольрабі необхідним продуктом для бажаючих схуднути. Щоб кольрабі порадувала вас хорошим урожаєм, то для неї слід вибрати родючий ґрунт. Не слід вносити гній, так як ця капуста дуже швидкого терміну дозрівання, тому подбайте про компост або перегной.Також для вирощування кольрабі необхідно подбати про те, що б ґрунт був досить вологим, інакше капуста буде несмачною, грубою. Найбільш сприятлива температура для росту рослин вдень 15-18 градусів, вночі 8-10. Вимоглива до родючості ґрунту. Не терпить перезволоження. Оптимальні строки висадки розсади - перша половина травня до початку червня. Стеблеплід не підгортають. Перше розпушування проводять через 4-5 днів.

Перець.

Солодкий перець, може бути різним за кольором: жовтим, червоним, зеленим, тут, як мовиться, на смак і колір товаришів немає. Також плоди можуть бути великими і м'ясистими, а можуть бути тонкостінними. Є  одним із лідерів за вмістом вітаміну С, до речі, не всі знають, що за змістом цього вітаміну перець обганяє чорну смородину і лимон. Крім цього, в ньому містяться вітаміни В і Р, каротин, калій, кальцій, натрій, фосфор, залізо. Цей овоч рекомендують регулярно тримати на столі людям, що страждають цукровим діабетом, анемією, серцево-судинними захворюваннями (перець розріджує кров і знижує тиск), порушенням в роботі шлунково-кишкового тракту, а також людям, страждаючим депресією, безсонням, занепадом сил, слабким імунітетом. Посадка. Якщо ви придбали саджанці вранці або вдень, то відразу висаджувати їх у відкритий ґрунт не поспішайте. Кращий час для висадки розсади перцю - це вечір. А оптимальна температура повітря для висадки становить 18-25 º С (висаджуйте розсаду тоді, коли ймовірність нічних заморозків зведена до нуля). Перець можна висаджувати в грядки, при цьому відстань між кущами має бути близько 20-30см, а між грядками - 50-60см.Ну і наостанок парочка рад по сумісності культур. Якщо ви бажаєте виростити саме солодкий перець, а не гіркий, то краще не садити ці два види перцю поруч. Інакше при запиленні солодкий перець придбає абсолютно не той смак, який ви очікували. Ну а якщо все ж ви вирішили ці дві культури посадити поруч, то дотримуйте мінімально допустима відстань 40 см між грядками.
Також слід зазначити, що для перцю сприятливий ту ділянку, де в минулому році зростали бобові, огірки, капуста.

Кабачки та патисони. Плоди у кабачків подовгастої форми, колір шкірки від світло- до темно-зеленого. Патисони мають форму розплюснуту, світло-салатового кольору. Садити слід на тих ділянках, де до того росли кукурудза, бобові, помідори. Не садіть там, де до того вирощували гарбузові культури. Патисони теплолюбиві рослини і добре ростуть при температурі 25- градусів. Кабачки та патисони скороспілі рослини і врожай можна отримати вже через 60 днів після проростання насіння.

Хоча й можна виростити врожай розсадним методом, та в наших краях найчастіше садять дані культури з насіння. Оскільки кабачки та патисони теплолюбні рослини, то їх садять в кінці травня чи на початку червня, коли температура повітря та ґрунту достатньо підніметься. Якщо садити раніше, то потрібно прикрити ділянку плівкою для захисту від нічних морозів. Ділянку слід вибрати добре освітлювану сонцем та захищену від вітру. Збирають кабачки та патисони коли вони не до кінця дозріють і шкірка не стане надто твердою. Умілі господині їх смажать, тушкують, готують з них варення. Перезрілі плоди використовують як корм для домашньої худоби.

Гарбузи. Гарбуз відноситься до дієтичних продуктів завдяки вмісту в ньому цукрі, вітаміну С та каротину, клітковини, пектинових речовин, зольних елементів, органічних солей, заліза та фосфору. Його печуть смажать і навіть роблять з нього варення. Рослина теплолюбива. Високі врожаї дає на добре освітлених місцях. Перед посівом ділянку, призначену під гарбуз, потрібно добре удобрити. На 1 м.кв. грядки вносять 2 відра перегною, піввідра деревної тирси, 1 склянка нітрофоски і літрову банку деревної золи. Ділянку перекопують на глибину 50 см. Грядку роблять шириною 70 см, поливають гарячою водою (80 градусів). Насіння висівають 3 10 по 15 травня, обов’язково під плівку, а 10-16 червня плівку прибирають. Лунки для посіву роблять уздовж грядки через 90 см. глибиною 6-7 см. у лунку сіють 1-2 насінини. Насіння замочують у теплій воді та витримують декілька годин перед садінням. На відміну від насіння редису, насіння гарбуза не тоне. Після сходів одну рослину видаляють. Догляд. Головне стебло прищипують коли він досягає 1,3-1,5 м, залишаючи 2 борових втечі довжиною 60-70 см. на кожному формуються 1 плід. Таким чином, всього на рослині залишаються 3 плоди. Зайві пагоди видаляють. Для прискорення наливу плодів залишені батоги можна пришпилити рогатинною паличкою з верби або дроту і зверху засипати шаром землі товщиною 6-7 см., щоб батоги вкоренилися. Під кожен плід підкладається фанерка, скло або інша підпора. Підживлення роблять з інтервалом 15-16 днів. У 10 л води розводять 1 л коров’яку і 2 ст. ложки нітрофоски. Під кожну рослину виливають 8 л цього розчину. У період росту плодів поливають 1 раз на тиждень  20-30 л. води на 1 м.кв.

Отож, вирощені на власному городі овочі не тільки радують око, а ще з гордістю можна сказати, що вони найсмачніші.     

 

 

 

 

 

 

 

 

Переглядів: 1906 | Додав: МАРЯНА | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу

Пошук
Календар
«  Квітень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Наше опитування
Чи знайшли ви корисну інформацію для себе на нашому сайті
Всього відповідей: 10
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0