П`ятниця, 29.03.2024, 15:25
Вітаю Вас Гість | RSS



Головна » 2014 » Травень » 25 » Смугасті шкідники не мають жодних шансів
21:50
Смугасті шкідники не мають жодних шансів

Колорадський жук – найвідоміший шкідник нашої картоплі. У холодну пору року він спить у землі, на глибині в 50 см, а коли починає дозрівати картопля, то виходить із землі і починає розмножуватися поїдаючи картопляне листя. Самки відкладають яйця на листя картоплі. Яйця колорадського жука можна виявити, якщо подивитися зі зворотного боку листка картоплі. Яйця бувають жовтого та помаранчевого кольору. Личинки виводяться з яєць від 5 до 17 днів, в залежності від теплоти. І звільнившись, вони починають допомагати дорослим колорадським жукам поїдати листя. Личинки харчуються листям 2-3 тижні, після чого зариваються в землю (приблизно на глибину в 10 см), де протягом 10-20 днів формується доросла особина. Колорадські жуки здатні жити від 1 до 3 років. Оскільки у них є крила, то вони здатні перелітати з одного місця харчування на інший зі швидкістю до 6 км за годину та переважно за вітром. Харчуються листям не тільки картоплі, але і томатів, баклажанів, іноді тютюну.

Методи боротьби з колорадським жуком можна розділити на два способи: народний  та хімічний. Другий спосіб потребує набагато більших витрат та обробка подібними препаратами не завжди безслідно проходить для бульб картоплі про що свідчать попередження, які можна зустріти в інструкції по застосуванню практично кожного інсектициду. Виробники попереджають, що між останньою обробкою препаратом і збором урожаю повинно пройти не менше 20 днів.

Ось деякі народні способи вигнання колорадського жука, дієвість яких перевірена на досвіді.                                                                                            березовий дьоготь

Добре допомагає обприскування картоплиння розчином березового дьогтю – на відро води 100 г дьогтю. До речі, цей захід допомагає також захистити від шкідників кущі томатів і баклажанів.

Добрий результат дає також обприскування картопляних кущів розчином на основі золи і мила. У металевому відрі, наповненому водою, розчиняють золу, після чого розчин кип'ятять протягом 15 хвилин, а потім дають настоятися не менше 2 діб. Потім процідити, щоб очистити від частинок що не розчинилися додають розчин з господарським милом – 50 г.

По весні можна приготувати для зголоднілого за зиму жука таку пастку. У великих консервних банках розвести 2 ст. ложки карбофосу на півлітра води. В цей розчин занурюють картопляні очистки, після чого банку вкопують у землю, заглиблюючи настільки, щоб краї зрівнялися з землею. Дієвість методу в тому, що з його допомогою знищуються жуки, які ще не встигли відкласти яйцекладки.

полин гіркий

Так само в якості основи для приготування засобів, що наносяться розпиленням, використовують звичайного лопуха, жимолості, шпорник, полину гіркого, стручкового перцю, а також такої трави як болиголова.

Цікавим видається спосіб, що дозволяє не тільки убезпечити картопляні посадки від навали жуків, але ще й підгодувати рослини. Для цього збирають молоду поросль кропиви, дрібно рубають її січкою, отриманою масою заповнюють половину відра, яке потім заповнюють водою. Настоюватися розчин повинен не менше тижня, після чого його розводять водою до слабкої концентрації – на 1частину розчину 10 частин води – і поливають їм грядки.

Точно відомо, що колорадський жук зовсім не переносить запаху цибулевої лушпиння. Тому навесні, ще до посадки картоплі відведену ділянку щедро посипають нею.

                                                                                      картопля і квасоля

Відлякуючим ефектом володіють і посадки деяких сільськогосподарських культур. Наприклад, якщо по всьому периметру ділянки з картоплею, потроїти грядки з гірчицею, то жоден жук не підійде близько до картоплі. Того ж результату можна добитися розміщуючи по сусідству з картоплею бобові культури. Тією ж властивістю володіє і календула.

 

Не терплять колорадські жуки і запаху квітучих конопель. Для відлякування комах беруть150-20 г квітучих конопель, заливають 2-2,5 л води і кип’ятять 5-10 хв. Розчин остуджують і розчиняють у в ньому 10-15 г господарського мила та обприскують картоплю.

Змішати у рівних частках по 200 г кульбаби і хвоща та кип’ятити 15 хв. Готовий відвар охолодити та процідити. Використовувати 0,5 л відвару на відро води. Обприскувати.

На відро води візьміть 0,5  пляшки оцту на 100 г соди. Розведіть і відразу обприскуйте картоплю. Найбільш ефективне перше обприскування до відкладення жуком яєць.

Згубно діє на личинок колорадського жука розчин сечовини 100 г на 10 л води. Також діє як підживлення.

Добре застосовувати розчин курячого посліду 4% (на 1 сотку близько 80 відер). Обробку необхідно проводити тільки після збирання урожаю.

підгортання картоплі

Ефективний такий агротехнічний метод як високе підгортання сходів картоплі з засипкою нижнього листя.

 

                                                                                                       цесарка

Деякі птахи, щоправда, поїдають жука, але не дуже активно. Це, насамперед, перепели, фазани, куріпки, а також кури, індики та цесарки. Але якщо є інший корм, то на жука вони й не подивляться. Більш перспективними з цього погляду ворогами є комахи — жужелиці, сонечка, коники, оси.

Дуже любить ласувати смугастим шкідником інша комаха, абсолютно нешкідлива для картоплі. Це клоп-пікномерус.

  Так що якщо у вас завівся колорадський жук, то застосовуйте наші народні методи боротьби з ним. Захистити свою картоплю від атак цього ненажерливого жука, бо як в народі кажуть картопля – це другий хліб.

Переглядів: 2390 | Додав: МАРЯНА | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу

Пошук
Календар
«  Травень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Наше опитування
Чи знайшли ви корисну інформацію для себе на нашому сайті
Всього відповідей: 10
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0