Четвер, 28.03.2024, 21:13
Вітаю Вас Гість | RSS



Головна » 2016 » Березень » 8 » Щеплення садових дерев
17:25
Щеплення садових дерев

 

Завдяки щепленні плодових заростей на одному стовбурі можна вирощувати кілька сортів слив, яблук або інших фруктів. Для цього вам необхідно мати всього кілька деревець, прищепивши які, ви зможете змінити ваш сад до невпізнання! Також ви зможете омолодити свій сад, збагатити його новими сортами. Вам не потрібно викорчовувати не дуже врожайні або яблуні, які не до вподоби, щоб на їхньому місці посадити нові. На це піде багато сил і часу. Набагато простіше і ефективніше прищепити вже наявні у вас плодоносні дерева і вже в найкоротші терміни, через три-чотири роки, можна буде насолоджуватися смачним урожаєм.

Правила щеплення

Перед тим, як приступити до щеплення плодових дерев навесні, потрібно озброїтися такими порадами від досвідчених садівників:

• Дерево, до якого ви плануєте прищепити інші сорти, повинно бути здоровим.

• Якщо ви помітили, що стовбур пошкодили тварини або сонце, або ж він обморожений, то від нього краще відмовитися і вибрати для щеплення іншої більш підходящий варіант.

• Прищеплюючи примірники, плоди яких мають кісточку, слід вибирати екземпляри, вік яких не перевищує 10 років.

• Для яблунь і груш вік не є перешкодою, адже вони живуть довше.

• Вирішивши прищепити на одне дерево відразу кілька сортів, врахуйте, що терміни дозрівання їх плодів повинні збігатися між собою.

• Зрізати живці весною до розпускання листя. Після цього їх потрібно прищепити негайно.

• Живці можна заготовити і восени. В цьому випадку їх потрібно поглибити в пісок і зберігати в прохолодному темному місці. Для таких цілей цілком підійде погріб.

• Живці плодових дерев повинні бути здорові.

• Шари камбію прищепи та підщепи повинні повністю збігатися.

• Щеплення має проводитися дуже швидко, щоб повітря і світло впливали на свіжі надрізи недовго.

Кращі способи щеплення плодових

Існують такі способи щеплення:

• Окулірування. Цей спосіб здійснюється за допомогою нирок влітку.

• Копуліровка – щеплення з допомогою живців. Здійснюють її весною. Цей спосіб ми розглянемо детальніше.

Щеплення дерев навесні здійснюється такими методами:

• В розщіп.

• За кору з шипом.

• В бічний зріз.

• Сідлом за кору.

• Просте весняне щеплення.

• Покращене весняне щеплення.

Щеплення в розщіп

Поперечний зріз підщепи повинен перевищувати зріз у черешка. Дерево слід зрізати, відступивши від поверхні ґрунту 4-5 сантиметрів. Після цього, місце зрізу потрібно розколоти, утворюючи таким чином щілину. Одночасно готують держак – відрахувавши 2 нирки, знизу утворюють плічка. Їх два, і кожен складає 0.25 від діаметра. Вниз від плічок також роблять два зрізу так, щоб вийшов клин. Потім держак з боку клина потрібно вставити в щілину на підщепі таким чином, щоб їх тканини співпадали між собою. Проробивши цю маніпуляцію, по колу накладається пов'язка, а місце надрізу обробляється садовим варом. Як його зробити, розповімо пізніше.

Щеплення за кору з шипом

Навесні, як тільки починається сокорух, дерева зрізують, відступивши від ґрунту близько 15 сантиметрів. Потім на корі біля шийки кореня, потрібно зробити Т-подібний розріз. Відступивши дві бруньки на черешку, нижче роблять скошений надріз. Його розмір – близько 4 сантиметрів. Потім держак стороною зрізу потрібно вставити в Т-подібний розріз за кору. Після цього, як і в попередньому способі, накладаємо пов'язку і обробити садовим варом.

Щеплення в бічний зріз

При цьому методі щеплення садових дерев дичок потрібно зрізати, відступивши від ґрунту 12-15 сантиметрів. Після цього у кореневої шийки деревину і кору надрізають, скошуючи і поглиблюючи на 1/3 товщини підщепи. Потім на черешку, відступивши дві нирки, потрібно зробити 2 косих зрізу з протилежних сторін. Обрізаний держак вставляється в розріз на дереві, простеживши щоб їх шари камбію збіглися. Накладається спіральна пов'язка.

Щеплення сідлом за кору

Робиться навесні в кілька таких етапів: Відступивши від поверхні землі 4-5 сантиметрів, плодоносні зрізують. На пеньку, який утворився, треба вздовж (2-2.5 сантиметра) розрізати кору. На черешку, відступивши дві нирки, надрізають плічко, а від нього, у свою чергу, — скошений клином зріз. Потім держак стороною клина вводиться всередину розрізу кори, простеживши при цьому, щоб плічко вперлося у верхній надріз дерева. Останнім етапом буде накладання щільної пов'язки і обробка ран садовим варом.

Просте весняне щеплення

Цей спосіб актуальний у випадку однакової товщини дерева і черешка. На підщепі, піднімаючись від шийки кореня вгору, виробляють скошений надріз. Його довжина повинна складати не більше п'яти сантиметрів. Такого ж роду надріз роблять і на черешку, відступивши дві нирки. Потім дерево і держак потрібно з'єднати тканинами, щоб вони співпали між собою. Завершальний етап – накладання пов'язки по спіралі.

Покращене весняне щеплення

Відрізняється від попередньої тим, що на скошених надрізах живця роблять зарубки. Вони утворюють замок, коли надрізи поєднуються між собою. За допомогою такого типу з'єднання, тканини дерева і черешка щільніше прилягають. Виробляючи будь-які способи щеплення садових, слід врахувати, що з молодих рослин пов'язку можна буде зняти вже через місяць. Ну, а з дорослих – через 1 рік.

Як приготувати садовий вар?

Щоб приготувати садовий вар, вам знадобляться такі інгредієнти:

• каніфоль – 4 частини;

• бджолиний віск – 2 частини;

• бараняче сало – 1 частина.

Всі складові поміщають в якусь посудину і ставлять на слабкий вогонь. Коли суміш почне плавитися, її потрібно буде помішувати. От і все. Не складно, правда? Зберігати садовий вар можна в банках або просоченому маслом папері. Цей продукт дуже цінується садівниками, адже з його допомогою можна ізолювати рани дерева від шкідливих бактерій і бруду.

        Вчитися чомусь новому ніколи не пізно. Озброїтеся необхідною інформацією сміливо беріться за справу. Не бійтеся експериментувати. Незабаром ваші труди обов'язково увінчаються успіхом і принесуть Вам гарні плоди!

Переглядів: 1703 | Додав: МАРЯНА | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу

Пошук
Календар
«  Березень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Наше опитування
Чи знайшли ви корисну інформацію для себе на нашому сайті
Всього відповідей: 10
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0