Четвер, 18.04.2024, 04:11
Вітаю Вас Гість | RSS



Головна » 2014 » Червень » 4 » На порядку денному – знищення борщівника та амброзії
23:06
На порядку денному – знищення борщівника та амброзії

    У понеділок, 2 червня голова райдержадміністрації Микола Грубий провів нараду з головами виконкомів сільських рад району. Одним з важливих питань порядку денного були здійснення заходів щодо ліквідації карантинних рослин, а саме борщівника Сосновського та амброзії полинолистої. На нараді були присутні начальник відділу агропромислового розвитку райдержадміністрації Цвік Й.І., державний інспектор сільського господарства в Закарпатській області – головний спеціаліст відділу оперативного контролю за дотриманням земельного законодавства Майдич М.Ю., головний спеціаліст відділу біологічного захисту та роботи з пестицидами – державний фітосанітарний інспектор Закарпатської державної фітосанітарної інспекції Стружак І.О., начальник Дільниці гірських річок Ужгородського МУВГ Матьовка Ю.Ю. та інші.   

   Цвік Й.І. начальник відділу агропромислового розвитку розповів присутнім, що відділом агропромислового розвитку була розроблена районна програма боротьби з борщівником Сосновського та амброзією полинолистою, яка включає фінансування з районного бюджету на знищення даних рослин  хімічним способом але наразі кошти з районного бюджету не виділялись.

     Державний інспектор сільського господарства в Закарпатській області – головний спеціаліст відділу оперативного контролю за дотриманням земельного законодавства Майдич М.Ю зазначив, що найбільш ураженими борщівником Сосновського є придорожні ділянки, біля річок та пайові землі. Найефективнішим способом боротьби є скошування.

    Стружак І.О. – головний спеціаліст відділу біологічного захисту та роботи з пестицидами – державний фітосанітарний інспектор Закарпатської державної фітосанітарної інспекції зазначив, що ефект дає  3-4 разове скошування. Обстеження ділянок ураження готові провести у найближчі дні. Застосовувати пестициди у даний час можна лише після скошування борщівника та при дотриманні відповідних правил роботи та техніки безпеки.

У ході обговорення спірним стало питання землекористування та власності ділянок, що уражені борщівником. У зв’язку з чим головою райдержадміністрації дано доручення  уточнити юридичний статус земель, що уражені борщівником Сосновського та звернутися до конкретного землекористувача з вимогою вжиття заходів по його знищенню.

    Голова райдержадміністрації підняв питання готовності використання коштів на заходи по боротьбі з борщівником та доцільності  їх виділення у теперішній час. Потрібно  розробити конкретні заходи з їх освоєння та вивчити можливість реалізації пілотного проекту на базі однієї з сільських рад.

  По закінченні наради голова райдержадміністрації надав доручення відділу агропромислового розвитку райдержадміністрації розробити конкретні заходи по проведенню фінансування для боротьби з борщівником Сосновського та вивчити можливість реалізації пілотного проекту на території окремої сільської ради.

   Головам виконкомів наголошено терміново організувати скошування борщівника Сосновського на уражених ділянках у межах територіальних одиниць.

     Державному інспектору сільського господарства в Закарпатській області Майдич М.Ю. та державному фітосанітарному інспектору Закарпатської державної фітосанітарної інспекції Стружак І.О. рекомендовано надати інформацію для розміщення на веб-сайті райдержадміністрації щодо відповідальності за невжиття заходів по боротьбі з карантинними бур’янами.

Переглядів: 572 | Додав: МАРЯНА | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу

Пошук
Календар
«  Червень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Наше опитування
Чи знайшли ви корисну інформацію для себе на нашому сайті
Всього відповідей: 10
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0