Споконвіку молоко вважалося одним
із найважливіших продуктів харчування. Молоко та молочні продукти
складали основу раціону більшості людей. Недаремно ж не існує для немовляти
кращої їжі, кориснішої, безпечнішої, якіснішої, аніж молоко. Воно містить
велику кількість кальцію і тому корисно для зміцнення зубів та кісток. Сьогодні
ж цей продукт вже досліджений досить ретельно, його хімічний склад та фізичні
властивості давно відомі, ефективність доведена. А значна кількість людей
просто не може уявити свій добовий раціон без склянки молока.
Велика користь молока і для
зниження ризику розвитку серцево-судинних захворювань. Нещодавно проведені
дослідження американських вчених свідчить про те, що прийом навіть однієї
склянки молока щодня, зміцнює серцеві функції і на 37% запобігає ризику
появи таких явищ, як інфаркт і інсульт. Це пояснюється високим вмістом в молоці
калію, необхідного для підтримки еластичності судин. Молоко також має властивість
знижувати артеріальний тиск і тому корисно людям, страждаючим гіпертонією.
Здавна вважалося молоко
прекрасним засобом для заспокоєння нервової системи та лікування захворювань,
пов'язаних з розладами психіки. Для цих цілей молоко широко застосовувалося ще в
стародавньому Сході. Його рекомендувалося пити вранці для усунення сонливості,
зміцнення психічних здібностей і інтелекту в цілому. Прийняте на ніч молоко
сприяє хорошому сну і має заспокійливу дію. Згідно Індійським Вед, молоко є
найважливішим напоєм, вживаючи який людина стає більш розумною, починає краще
розуміти навколишній світ і набуває правильне бачення добра і зла.
Сучасні лікарі також стверджують,
що молоко корисне людям страждаючим безсонням. Для боротьби з нею рекомендовано
випивати на ніч одну склянку молока. Хоча спеціальним снодійним дією молоко не
має, але, випите на ніч, воно знижує шлункову секрецію і робить загальний
заспокійливий вплив.
Молоко дуже сприятливо впливає на
слизову оболонку шлунка і є ефективним засобом при печії. Оскільки воно знижує
кислотність шлункового соку, а печія, частіше за все, виникає саме з-за
підвищеної кислотності шлунка. Мало відомий факт, що молоко є корисним доповненням
до ягід і овочів. Воно підвищує вміст кальцію в їжі і сприяє отриманню цінної
суміші амінокислот. Полуницю, чорницю і червону смородину рекомендовано вживати
з молоком, оскільки це поліпшує засвоюваність цих ягід, і до того ж знижує
можливість виникнення алергічної реакції. Молоко також є прекрасним засобом для
втамування спраги, оскільки містить велику кількість білків і вуглеводів.
У
питанні — збільшення маси тіла або ж її зменшення — виникло багато суперечок.
Дієтологи не можуть дійти згоди, але все ж таки більшість стоїть на тому, що
молоко допомагає позбутися зайвої ваги. Вчені дослідили і виявили, що склад
молока досить різноманітний і багатий на корисні і поживні речовини: 25 жирних кислот, 30
мінеральних солей, 20 амінокислот, 20 вітамінів.
Найбільш
цінними в молоці є білки. Вони містять майже всі незамінні амінокислоти. А
більшість макро- та мікроелементів є
надзвичайно важливими при відновленні крові, формуванні кісткової тканини.
Лікарі
рекомендують молоко при туберкульозі, малокрів'ї, гастриті, отруєннях, хворобах
нирок, печінки як дієтичний продукт і такий, що має лікувальні властивості.
Молоко є незамінним у харчуванні дітей та робітників з важкими умовами праці.
Користь молока доведена ще задовго до
нас. Нам же лишається лише дбати про своє здоров'я, вживаючи цей продукт, а
також сири, йогурти, сметану чи кефір.
|